Faq
Waarom kan de projectsite niet blijven zoals ze nu is?
Er zijn verschillende ruimteclaims op dit gebied. De ene partij droomt van een bos, de andere wil het bestemmen als bedrijventerrein, en er is de vraag om een openruimtegebied te creëren.
Het gebied werd aangekocht met het oog op de ontwikkeling van een bedrijventerrein. De manier waarop de site zal worden ingevuld, wordt nu in vraag gesteld. Bij het onderzoek naar de herbestemming wordt echter wel rekening gehouden met de maatschappelijke en economische haalbaarheid. Dit onderzoek heeft als doel om tot de meest geschikte herbestemming van de site te komen.
Aan welke voorwaarden moet een (goed) scenario voldoen?
Een goed scenario houdt rekening met alle wettelijke voorwaarden op het vlak van mobiliteit, ruimte, milieu en landschap. Daarnaast moet het economisch haalbaar en maatschappelijk verantwoord zijn.
Waar kan ik mijn mening kwijt?
Via onze website of door je te abonneren op de nieuwsbrief, blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de volgende stappen. Bovendien kan je deelnemen aan de participatiemomenten tijdens dewelke je jouw mening kan uiten of je goed idee kan toevoegen aan het onderzoek.
Wie wordt uitgenodigd voor de werktafels?
Voor de werktafels nodigen we alle betrokken adviserende (overheids)instanties uit. Zij geven immers een officieel advies wanneer een concrete bestemmingswijziging wordt aangevraagd. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheid om ook een delegatie van betrokken buurtorganisaties voor de werktafels uit te nodigen.
Wie neemt de finale beslissing over de toekomst van de site?
Bij het bepalen van de uiteindelijke bestemming moet een goede balans gevonden worden tussen wat ruimtelijk wenselijk is, enerzijds, en wat maatschappelijk haalbaar én economisch te verantwoorden is, anderzijds. Dit is een complexe uitdaging. Hierbij overlegt de grondeigenaar met de verschillende bestuurlijke niveaus (de gemeente, de provincie, Vlaamse Overheid).
Wanneer wordt het onderzoek afgerond?
Het voorkeursscenario wordt in de zomer van 2022 afgewerkt. Dan zetten we de volgende stap.
Wat wordt bedoeld met ‘economisch haalbaar’?
Haviland is grondeigenaar en verwierf de site in naam van de lokale overheden. De oorspronkelijke bedoeling was om via een bedrijventerrein op de site in te zetten op de economische ontwikkeling van deze regio. Een zuiver industriële invulling is nu niet meer aan de orde. Voor de ontwikkeling van de regio wordt bovendien rekening gehouden met meer dan alleen de economische aspecten. Ten opzichte van het oorspronkelijke engagement van de grondeigenaar en lokale overheden moet de nieuwe invulling echter wel economisch haalbaar zijn.
Wie zijn de onderzoekers?
Om het onderzoek te voeren stelden we een team samen met experten uit verschillende beleidsdomeinen, zoals ruimtelijke ordening, landschap, stedenbouw, mobiliteit, vastgoed, economie, duurzaamheid, participatie en communicatie. Het onderzoeksteam komt regelmatig bijeen om de meningen en opmerkingen van de verschillende beleidsdomeinen te bespreken. Zo proberen we samen de meest geschikte invulling van het terrein uit te werken.
Waarom ligt er zoveel nadruk op de financiële compensatie?
Als intercommunale zette Haviland op vraag van haar vennoten in het verleden in op het verwerven van de gronden binnen de zone. Het doel was daarmee bij te dragen aan de socio-economische ontwikkeling van de regio. Intussen is duidelijk dat een dergelijke ontwikkeling op deze plaats niet past. Daarom wordt nu gezocht naar een invulling die zo goed mogelijk de open ruimte bewaart en een maatschappelijke meerwaarde betekent voor de omwonenden. Tegelijkertijd wil Haviland, zoals elke goede huisvader, ook de gemaakte kosten en investeringen uit het verleden zo goed mogelijk compenseren. Er werden immers publieke middelen aangewend voor de verwerving van de gronden.
Zijn de voorliggende scenario’s te nemen of te laten?
Nee. De scenario’s geven een veelheid aan mogelijke invullingen voor de site weer, waarover het onderzoeksteam met alle betrokkenen in overleg wil treden. Op die manier vormen de scenario's stof voor dialoog over haalbare en realiseerbare mogelijkheden.
Op basis van de reacties op de vijf scenario's, worden één of meerdere voorkeursscenario’s uitgewerkt. Daarover wordt opnieuw overleg georganiseerd. Dit voorkeursscenario kan verder bouwen op één van de vijf scenario's of het kan bestaan uit een combinatie van elementen uit de voorliggende scenario’s. Het zal in elk geval rekening houden met waardevolle suggesties van de betrokkenen.
Hoe kunnen we feedback geven op de voorliggende scenario’s ?
Experten uit adviserende diensten en maatschappelijke geledingen worden uitgenodigd op werktafels. Zo worden inzichten uit verschillende hoeken gestructureerd meegenomen.
Alle andere geïnteresseerden zijn welkom op de dialoogmarkt die we organiseren van 27 tot en met 29 april 2022 op een locatie in de nabijheid van de projectsite. Hier worden de verschillende scenario's toegelicht en is er ruimte voor individuele vragen en feedback. Iedereen kan hier zijn opmerkingen geven of suggesties formuleren.
In afwachting van deze dialoogmarkt en de werktafels voor experten kan er via de website al een eerste feedback gegeven worden op de verschillende scenario’s.
Hoe wordt de uiteindelijke bestemming van de projectzone bepaald?
Op basis van alle feedback, wordt een voorstel van geschikte ontwikkeling of invulling van de projectzone voorgelegd aan de Raad van Bestuur van Haviland en de gemeenteraad van Meise. Het voorkeursscenario wordt dan beschouwd als Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling en wordt daarna via de geëigende procedure in bestemmings- en uitvoeringsplannen vastgelegd.
© Meise-Westrode 2021